BEHANDLING AF ANGST, STRESS OG DEPRESSION
Der findes mange metoder og teorier til behandle angst, stress og depression og ofte vil den
holdbare løsningen i en kombination af flere af disse.
Metoder som har udvist positive resultater i nyere studier er bl.a. Metakognitiv
Terapi og Compassion Fokuserede Terapi og Neuroaffektiv Psykologi har vist sig som et effektivt
redskab som fundamental forståelsesrammen omkring forløbet.
Alene kendskabet til disse metoder er i sig selv ikke tilstrækkelig, og derfor er psykoterapi i dag
førstevalget i behandling af angst, stress og depression. Moderne psykoterapeutisk samtaleterapi
bevæger sig i dag mod højere grad af anvendelse af konkrete metoder og større involvering og
intervention fra terapeutens side, hvor terapeuten historisk set tidligere har haft en mere passiv
rolle.
Øvelse og træning af vores mentale tilstand kan ligestilles med træning af kroppen, når det
kommer til at skabe en ønsket forandring.
Den preussiske generalfeltmarskal Helmuth Karl Bernhard von Moltke blev tilbage i det 17th
århundrede citeret "Ingen plan overlever kontakt med fjenden". Helmut havde formodentligvis
ikke den menneskelige psykiske trivsel i tankerne da han udtalte dette, men det er alligevel en fin
metafor for det, som vi kan opleve. Gennem træning kan vi nemlig nærme os noget, der ligner det
vores ’plan’ og det drømmer om at være i stand til. Virkeligheden kræver handlinger, øvelser og det
er et realitetscheck i at opnå resultaterne.
FORANDRINGSPARAT
Step-by-step
- Behandling af angst og stress kan med fordel startes med at undersøge, hvordan der kan skabes en indre ro. Med udgangspunkt i bl.a. Neuroaffektiv Psykologi kan vi begynde at undersøge, hvor i livet vi finder ro, tryghed, glæde og andre positive følelser. Meditationer, og visse andre aktiviteter, kan fremme disse følelser ved aktivt at flytte fokus mod det, vi fra erfaring ved har den ønskede effekt. Det er her, at ressourcerne og egenskaberne til kontrol i eget selv kan findes.
- Når du er i stand til at skabe en indre ro, kan vi undersøge, hvad der skaber livskvalitet. I dette trin undersøger vi, hvor overskuddet, energien og passionen findes og hvad der kan fremkalde følelserne som skaber dette. Her udvides ressourcerne og egenskaberne fra kontrol med eget selv til, at du kan tage det med ud i verdenen.
- Med disse egenskaber kan vi derefter undersøge og understrege, hvordan livets udfordringer nu kan være midlertidige og forbipasserende. I kraft af denne nye erkendelse bliver udfordringerne dermed overkommelige og oplevelser, du kan se tilbage på.
- Her ser vi på din relation til andre mennesker og udvikler mentale redskaber til at fastholde egne positive overbevisninger, som underbygger den person, du gerne vil være. Det er også her, at du kan arbejde med at sige fra til andre mennesker eller ting, som ikke er din energi værd.
- Værdier er noget som alle vi mennesker har. Det kan derfor have stor betydning at tydeliggøre, hvilke knapper der skal trykkes på, for at skabe den største positive gevinst med mindst mulig omkostning. Derfor kan du træne din sans for, hvad der for dig er mest essentielt i livet, for at skabe retningslinjer i prioriteterne.
- Når vi oplever negative tanker og tankemylder, ubehagelige følelser og uønskede kropslige symptomer der udfordrer os, kan individuelle metoder til opløsning af disse spille en stor rolle i at nå det ønskede mål. Her får du mulighed for træne din hjernen til at se objektivt på de negative tanker. Du kan træne erkendelsen af, at negative følelser ikke er selvforskyldte. Ligeledes kan du lære din krops signaler at kende og at den reagerer som en alarm, der ikke nødvendigvis signalerer overhængende fare.
- Under forløbet arbejdes der med metoder til hukommelsestræning, som matcher vores individuelle unikke hjerne, så du husker det, du har lært om dig selv. Denne del påbegyndes ved første samtale og understreges ved afrunding af forløbet. Hukommelsestræning er et element, som ikke alene har positiv indflydelse på behandling af angst, stress og depression, men også kan anvendes i arbejds- og privatlivet.
- Under hele forløbet udarbejdes med daglige rutiner i form af øvelser, opgaver og andre tiltag. Disse rutiner har til formål at gøre dig i stand til at fortsætte træningen mellem sessionerne, sådan at du hurtigst muligt kan tage kontrollen i eget liv. Efter forløbets afslutning har du en stor værktøjskasse og større viden om dig selv (og måske også om andre), så du er i stand til at identificere triggers til dine udfordringer og selv anvende redskaber eller skabe løsninger, som fungerer for dig!